...poți spăla și cada în timp ce faci duș
168 de ore în fiecare săptămână, 8736 de ore într-un an, și aproape 700.000 de ore într-o viață. Doar atât! Reflecții personale despre cum să-ți împarți timpul pentru a-ți împlini nevoile și a-ți atinge scopul, cum să reduci stresul și să faci rost de timp ca să faci ce-ți place, și ceva în plus...
Într-o viață consumăm, în medie, 7 ani în baie, 6 ani mâncând, 5 ani așteptând la rând, 3 ani în întâlniri din sfera profesională, 8 luni deschizând mesaje spam, 6 luni stând la culoarea roșie a semaforului, 25 de ani dormind, 6 ani visând, și ... mare parte din timpul rămas îl petrecem pe drumul către locul de muncă, rezolvând sarcinile de serviciu și încercând să îndeplinim îndatoririle dinafara sferei profesionale.
Iubești viața? Atunci nu risipi ca un nesăbuit timpul, căci din timp este făcută viața! - Benjamin Franklin
A căuta să fii în echilibru cu sine e o provocare cu care oamenii activi se confruntă la un moment dat în viață. Este in firea noastră să vrem să ne simțim bine, să vrem să fim fericiți. Există tot felul de tehnici și proceduri, dar cum suntem unici, fiecare avem nevoie de o modalitate a noastră de a ne menține echilibrul. Fiecare e fericit în stilul propriu.
În ultima perioadă, aceasta în care planeta întreagă a fost și este provocată să găsească modalitatea potrivită de a duce o viață în echilibru, lucrul de acasă a devenit o soluție naturală și indiscutabilă pentru mulți. Și pentru început chiar a generat un val de entuziasm (care nu a durat prea mult) pentru ca imediat după aceea - când spațiul personal din intimitatea locuinței a devenit neîncăpător pentru câte activități, întâlniri, conferințe, etc. trebuia să cuprindă - să genereze momente de frustrare, stress și oboseală fizică, psihică, emoțională, etc..
Oamenii, prinși în elanul lucrului de acasă, și-au umplut toate spațiile de timp cu sarcini de tot felul, întâlniri chiar și cu oameni cu care nu mai vorbiseră de ani de zile; grăbindu-se să țină pasul în procesul de adaptare a vieții în întregime, și a planetei, la noua realitate. Era clar, un timp câștigat și asta nu e de ici-colo; pe lângă aceasta, faptul de a nu mai străbate drumul către și de la serviciu în aglomerație 2 ore pe zi, era un mare plus, nemaipunând la socoteală confortul dat de propria casă care parcă schimbase în sens pozitiv perspectiva asupra plăcerii de a munci.
Și totuși, cu tot entuziasmul și timpul ”câștigat” cum să faci să nu ajungi la epuizare, să rămâi în armonie cu tine și să reușești să ieși din perioada excepțională mai degrabă îmbogățit pe interior și mulțumit pentru timpul și experiențele trăite?
Experții în management se folosesc deseori de regula 80:20 (sau principiul Pareto) care spune că din totalul de rezultate pe care le producem într-o zi, 80% sunt generate cu 20% din efortul nostru. Restul de 80% din efortul nostru generază doar 20% din rezultate.
În esență, ca să poți aplica regula aceasta ai nevoie de organizare, prioritizare și planificare, recunoscute ca modalități eficiente de gestionare a timpului, și această abordare funcționează în cazul multor persoane, mai ales acum când există și tot felul de instrumente specifice tehnologiei smart în ajutorul celor interesați de subiect, si abili în a le pune la treabă.
O modalitate mai intuitivă de distribuire a timpului de care dispunem zi de zi presupune să îți împarți cele 24 de ore în trei segmente egale: 8 ore de odihnă, 8 ore dedicate activității profesionale și 8 ore pentru hobby-uri, socializare, relaxare.
Activități creative, unele pentru distractie- pictat, gătit, bricolaj, jocuri cu copiii sau în cuplu, altele pentru serviciu- elaborare design pentru cursuri, scris articole, ...etc.
Alocă 3 ore pentru o stare activă, ca să satisfaci nevoia de creativitate.
Activitati profesionale: sarcini administrative, operationale care sunt importante pentru a crea starea de siguranță, de stabilitate, de satisfacere a necesităților zilnice.
Alocă 8 ore unei stări active, pentru a stafisface nevoia de stabilitate, de siguranță.
Gimnastica, exerciții de yoga, rugăciune, meditație, ritual de ingrijire al pielii (sau chiar alte forme de dinamizare a corpului, ingrijirei si de aliniere dintre minte și suflet)
Alocă 2 ore pentru o combinatie de stare receptiva & activă. astfel statisfaci nevoia de dinamizarea corpului si de conectare cu sine.
Activități de relaxare și de conectare cu ceilalți
Discuții de suflet cu cei dragi, privit seriale, documentare, citit, etc
Alocă 3 ore de stare receptivă, și satisfaci astfel nevoia de relaxare și conectare cu ceilalți.
desenele de pe această pagină au ca sursă de inspirație imagini de pe internet
Dacă nu aveți destul timp să citiți, să scrieți scrisori, să gătiți sau să faceți sport, atunci treziți-vă mai devreme. - anonim