pur și simplu. jocul
Deși toată copilăria am trăit din plin jocul liber, în toate variantele posibile - de la jocurile arhicunoscute desfășurate în grupuri mari de copii până la jocuri create de mine pentru plăcerea de a mă juca altfel, de la jocuri cuminți bazate mai degrabă pe contemplare, la jocuri periculoase (cel puțin așa aș spune acum) pline de aventură, de adrenalină, de la jocuri fără niciun obiect la jocuri în care artefactele/piesele erau cheia jocului- pot spune că am descoperit și am explorat cu adevărat jocul abia la maturitate.
Am reînvățat să mă joc și visez/îmi doresc ca tot mai mulți adulți să înțeleagă - experimentând- cât de valoros este acest impuls cu care ne naștem și cu ajutorul căruia învățăm lumea înconjurătoare, care ne ajută să supraviețuim, care ne ține spiritul viu, mintea trează și inima sănătoasă.
Studiile realizate în domeniul neuroștiințelor oferă un argument puternic în această direcție. Este bine știut că funcționalitatea emisferei stângi a creierului ține de limbaj, numerotare, alfabetizare, analiză și timp. Este partea logică, responsabilă de calcule, de planificare, care ne ține ancorați în lumea pragmatică, și în trecut și în viitor. Pe de cealaltă parte, emisfera dreaptă a creierului este responsabilă de empatie, intuiție, imaginație și creativitate. Este locul în care ne întrebăm, visăm, ne conectăm și prindem viață. Prin emisfera dreaptă a creierului nostru, locuim în spațiul timpului liber, în acel A FI absolut prezenți. Astfel, în timp ce emisfera stângă este mai interesată de rezultate sau de produse, emisferei drepte îi pasă mult mai mult de proces - altfel spus, ceea ce contează este călătoria, nu destinația.
"Logica te va duce de la A la B. Imaginația te va duce peste tot." ~ Albert Einstein
Ce poate fi mai potrivit pentru a trăi libertatea de a fi, decât un joc?
Pentru un adult, întoarcerea la starea de copil poate fi uneori provocatoare, însă activitatea ludică adecvată vârstei și momentului are puterea de a crea acel spațiu de siguranță și de libertate în care limitările dispar. Este vorba despre un spațiu în care poți fi așa cum EȘTI de fapt, și unde îți poți descoperi și exersa abilități nebănuite, poți testa în siguranță ipoteze de abordare a lumii reale, te distrezi, te bucuri și mai ales construiești legături profunde cu partenerii de joc.
- articol preluat de pe pagina mea de linkedIN -
Anul acesta am dus preocuparea mai departe și am creat un teren de joacă virtual destinat familiilor, un spațiu virtual ca parte dintr-un parcurs de învățare numit FAMILY BUILDING (care conține mai multe module pe diverse tematici de interes pentru membrii unei familii).
Pe Terenul de joacă sunt alese și explicate peste 20 de jocuri potrivite a fi experimentate cu întreaga familie - atât în spațiul interior cât și în aer liber, sau în mașină. Nu este un curs, ci mai degrabă un parcurs de învățare ludic, bazat pe experiență, într-un sistem modular adaptat ritmului și nevoilor tale, și unde poți discuta despre efectele generate de punerea în aplicare a acestora și unde poți beneficia de feedback din partea trainerului.
Intri în joc? Dă-mi de veste aici!